Hur kan vårtor se ut samt hur stor är smittorisken?

Små, vitaktiga utslag på fötter och resten av kroppen är ofta vårtor. Utseendet kan dock variera väldigt mycket eftersom det finns många typer av vårtor. Vårtor kan även smitta eftersom utväxterna är det synliga symtomet på en infektion av HPV-virus. Det är en ett av de vanligaste kosmetiska hudbesvären samt bland de som tar längst tid att behandla. Vårtor kan till synes dyka upp ur tomma intet. För att ta reda på mer om vårtor ger lite efterforskning på internet mycket värdefull information. Ett par av de bättre sidorna med mycket info är denna sidan, 177, netdoktor samt internetmedicin.

Efter lite efterforskningar visar det sig att det finns väldigt många sorter av HPV-virus. Det finns över ett hundratal varianter och varje variant är anpassade att angripa specifika kroppsdelar som fötter, händer samt resten av kroppen.

Smittorisken
Men hur smittas de och hur stor är risken att smittas? Vårtor smittas främst genom kontakt eller via golv och andra ytor. Eftersom det är virus som ligger bakom vårtor är det stor variation på risken att smittas. Den största faktorn som påverkar risken är den individuella motståndkraften och styrkan på immunförsvaret. Vidare kan en person ha starkt immunförsvar men dåligt motstånd mot HPV eller specifika sorter av HPV-virus. Om immunförsvaret är nedsatt ökar risken. Eftersom det handlar om virus är det oförutsägbart och det är med säkerhet svårt att säga om det är hög eller låg risk.

De flesta individer har starkt motstånd mot vårtviruset. Det är mycket vanligt att man kommer i kontakt med HPV, men generellt sett är risken att drabbas låg. Smittorisken är högst vid direktkontakt och lägst från sekundärkontakt som från golv eller liknande. Vissa strängar av HPV är mer potenta och har högre smittorisk, men det handlar om ett fåtal sorter. De vanligaste sorterna som fotvårtor eller vårtor på händer har låg risk medan könsvårtor anses ha hög smittorisk.

Färg, form och storlek varierar mycket:
-Den absolut vanligaste vårtan är den som kallas den vanliga vårtan. Den ser ut som en rund eller kupolformad utväxt som kan vara hudfärgade eller vitaktig. Den vanliga vårtan kan påträffas på stora delar av kroppen men är vanligast på tår, fingrar samt knän. Storleken är generellt liten, men kan under vissa omständigheter bli relativt stora.

-Plantarvårtor kallas ofta för fotvårtor och har för många ett bekant utseende. De är i de flesta fall platta, de är sällan mer än svagt upphöjda från huden. De kan vara hudfärgade eller ha en vit till gul yta. Plantarvårtor hittar man oftast på undersidan av fötterna. Tonåringar drabbas oftare än andra åldergrupper av denna sorts vårtor.

-Platta vårtor är liksom namnet antyder platta. De är i regel små och hudfärgade. De är inte ovanligt att de förekommer i ett större antal. Platta vårtor får man oftast på ben och ansikte samt händer.

-Vårtor runt naglarna kallas för periungalvårtor. De förekommer på huden närmast naglar på händer och fötter samt nagelbanden. De är lätt upphöjda och antar ofta en vit eller gul nyans.

Det här inlägget postades i Hud & skönhet. Bokmärk permalänken.