Åderbråck inte bara ett kosmentiskt problem

Ajaj, har du upptäck att det där kärlet som syn genom huden vid knävecket nu verkligen är ett begynnande åderbråck. Första tecknen är ofta synliga blodkärl och klåda på huden. Med tiden växer venerna och ofta blommar bråcket ut samband med graviditet eller period av övervikt.

Fetma leder ofta till förstorade vener
Fetma brukar anses vara när man bär runt på ca 20-25 kilo fett mer än vad din normala kroppsvikt bör ligga på. Detta sätter en stor stress på kroppen och inte bara leder tar stryk utan även inre organ. Särskilt blodsystemet och hjärtat tvingas arbeta hårdare, inte sällan under förhöjt blodtryck. Det är dessa omständigheter som ofta leder till klaff problem i venerna som ger åderbråck.

Åderbråck är ärftligt
Åderbråck beror allt som oftast på ventilfel i systemet som hindrar blodet från att rinna tillbaka i venerna när det är på väg tillbaka till hjärtat. Vissa sådana här ventilfel är medfödda och andra är lätta att få pga ärftliga orsaker i samband med yttre faktorer såsom graviditet och fetma.

Lindra din problem
följande kan lindra din problem med åderbråck

  • Stödstrumpor
  • Lätt massage
  • Ej sitta ner för mkt
  • Ej stå upp för mkt
  • Gå ner i i vikt om du är fet

I övrigt ska sägas att ett sunt leverne alltid är att föredra i alla sammanhang. Vissa människor kan missköta sig och får helt enkelt inga problem med åderbråck vad de än gör. Även om just du tänker ”varför hade inte jag sådan tur” så kanske du har det med andra saker. För så är det i livet, har man otur med något så har man tur med något annant.
Lev väl och sunt kära läsare!

Det här inlägget postades i Hälsa/medicin, Hud & skönhet och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.