Faktureringsprogram för små företag

Det finns en rad faktureringsprogram på marknaden, eftersom varje företagare är i behov av ett faktureringsprogram (förutom kanske riktigt stora företag, som bygger ett eget ekonomisystem). Men vad ska man tänka på om man har ett litet företag och behöver ett bra faktureringsprogram?

Det första är att förstå dina behov. Det finns ingen anledning att köpa ett superavancerat faktureringsprogram för många tusen kronor om du inte kommer använda dig av alla funktioner som programmet erbjuder. Är programmet så pass är förmodligen inte det lilla företaget rätt målgrupp – snarare handlar det om ett faktureringsprogram som vänder sig till större företag med mycket större behov. Så skriv ner ungefär hur många kunder du kan tänkas behöva fakturera varje månad, hur många fakturor du kommer att skicka och om det är några funktioner som du anser vara viktiga (t.ex. automatiska betalningspåminnelser, betalningshantering och så vidare).

Kolla även vad för fakturamallar företaget erbjuder. De bör se snygga och cleana ut, då din faktura är en sorts representation – en ful faktura gör att du lämnar ett oseriöst intryck. Vissa faktureringsprogram erbjuder även möjligheten att skicka fakturorna direkt med Postens tjänst eBrev Webb, vilket gör att du slipper skriva ut och posta fakturorna själv. Behöver du denna funktionalitet? I så fall – hitta ett faktureringsprogram som har den. Vill du kunna skicka fakturor direkt via mejl till dina kunder? Kolla efter ett faktureringsprogram med inbyggt stöd för e-post. Och så vidare, att lista alla tänkbara funktioner är inte möjligt i en kortare artikel, men rent generellt bör du se till så att programmets funktioner passar just dina behov.

Du måste även bestämma dig för om du vill använda ett onlinebaserat faktureringsprogram, eller ett lokalt sådant som installeras t.ex. från en cd-skiva. Ett onlinebaserat program har generellt sett fler fördelar än nackdelar, men om du önskar ha allting lokalt så sök efter ett program på CD. Om du söker ett onlinebaserat faktureringsprogram kan vi rekommendera www.fakturabox.se, det går att komma igång på ett par minuter men programmet har samtidigt en rad avancerade funktioner som låter dig få full kontroll över din fakturering!

Det här inlägget postades i Företagsekonomi och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.