Om hudbristningar

Hudbristningar eller bristningar i huden uppstår när huden töjs ut mer än vad dess elastiska gräns går. I mellanhuden, under den i stort sett genomskinliga överhuden bildas bristningar i mellanhuden. Till en början är bristningarna röd/lila och kliar oftast. Den röda färgen beror på en inflammation i ärrvävnaden. Med tiden lägger sig inflammationen och hudbristningarna antar en mer hudnära ton succesivt.

Bristningar i huden och gener
Hur mycket och hur fula bristningar du får beror på två saker till största del;
1. Dina gener. Har din mor, mormor, systrar mycket bristningar är risken stor att tyvärr även du har mer mottaglig hud.
2. Större och snabba viktuppgångar ger hudbristningar som tex vid graviditet, fetma och vissa medicinska behandlingar (tex kortison).

Hur förebygger man hudbristningar ?

  • Undvik snabba viktuppgångar.
  • Vid graviditet, smörj in huden regelbundet och gå inte upp abnormt mycket under graviditeten.
  • Ät varierad kost rik på mineraler och vitaminer och protein.
  • Håll huden fuktig och smidig med hudkrämer, särkilt på områden där bristningar uppstår lätt.
  • Träning, tex på gym och i friska luften sägs ha effekt på huden.

Går det att ta bort bristningar ?
Det går att avlägsna eller ta bort bristningar, dock krävs särskilda metoder och resultaten är varierande. Ofta syns bristningarna mindre efter behandling, men det gör de även om du väntar några år. Nedan följer några behandlingar som kan vara effektiva för att ta bort bristningar.

  • Laserbehandling för att ta bort bristningar. Kostar en del pengar och kan ge varierande resultat. Det finns många olika laserbehandlingar, undersök noga så att du inte väljer en ”bluffbehandling” .
  • Kemisk peeling kan fungera. Det finns mängder av varianter på peelingar, konsultera en skönhetssalong vilken som är bäst för just dina bristingar.
  • Kräm mot bristningar. Dessa fungerar inte för att ta bort hudbristningar men de har en förebyggande effekt. Bristningarna sitter i mellanhuden, krämer kommer inte ner så långt.
Det här inlägget postades i Hud & skönhet och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.