Bristningar – en form av ärr

Bristningar är faktiskt en form av ärrvävnad i mellanhuden. Själva ärret sitter alltså under överhuden i dermis som mellanhuden kallas. Man kan se det lite som en tatuering, som även den sitter i mellanhuden, men är avsiktligt tillfogad.

Det finns en del salvor som säljs som sägs reducera hubristningar. Salvorna fungerar enbart mot den röd/lila färg som unga bristningar har. Den rödlila färgen beror på en inflammation i ärret som normalt uppstår under läkningsprocessen. Den röda färgen går alldeles utmärkt att dämpa med tex salvor som innehåller kortison.

Bristningar som gör ont

Faktiskt kan bristningar vara smärtsamma. De kan även klia och svida. Huden har trots allt utsatts för större påfrestningar än vad den kan tåla. Förvisso är huden ett elastiskt organ, men huden behöver tid för att hinna med att töjas. Ibland är viktuppgången för stor på för kort tid och huden hinner inte med. Särskilt magen på gravida är ett område där huden sätts rejält på prov när bebisen har sina tillväxperioder under graviditeten.

Med tiden läker bristningarna och efter ett tag känns de inte på något sätt. Hudbristningar bleknar med tiden till en nyans väldigt när kroppens egen hudton

 

Det här inlägget postades i Hud & skönhet och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.