Ärrtyper och hur man tar bort dem

Det finns många sätt att åtgärda ärr som upplevs som fula. Vilken metod eller sätt som passar bäst beror dock på vilken sorts ärrvävnad det handlar om, hur färskt ärret är samt hur stort eller omfattande ärrvävnaden är. Min enda erfarenhet at ärrborttagning är av gamla acneärr, vilket tog ett antal laserbehandlingar att bli av med. För att få en översikt över vilka behandlingar som fungerar bra samt olika ärrtyper tycker jag att specialiserade sidor som ärr.nu och sjukvårdssidor en bra uppfattning. Ett par vanligt förekommande behandlingar mot ärr är ärrkrämer, kemisk peeling, dermabrasion, laser samt plastikkirurgi. Ärrtyper kan tolkas in i olika kategorier men om man ordnar dem efter orsak kan man dela in dem i fäljande kategorier; ärr efter olyckor, acneärr, ärr efter brännskador, hudbristningar för att nämna ett par vanliga exempel. Vidare är hur stort eller omfattande ärret är en viktig detalj för eventuell behandling. Ifall ärret är färskt eller gammalt har även det en stor betydelse för eventuell behandling.

Olika metoder mot ärr
Ärr efter olyckor kan variera väldigt mycket. Det kan röra sig om allt från små, ytliga ärr till ärrvävnad som täcker stora områden orsakat av djupa, omfattande skador. Detaljer som påverkar troligt mycket hur man bäst tar bort dem är hur färst ärret är, hur djupt skadan var samt hur stort ärret är. Små, ytliga och färska ärr kan åtgärdas med förvånande effektivitet genom ärrkrämer som hjälper kroppen att läka snabbare. Små ärr som är djupare eller äldre kan inte lika framgångsrikt åtgärdas med ärrkrämer, men en viss kosmetisk förbättring kan uppnås. Andra metoder som dermabrasion eller kemisk peeling ger bättre effekt. För lite större och djupare ärr ger dermabrasion, laser eller kemisk peeling goda resultat för väldigt många sorters ärrvävnad av olyckor. De innan nämnda metoderna ger även utmärka resultat på äldre ärrvävnad. För de största och djupaste ärren är plastikkirurgi det som fungerar bäst.
Ärr efter acne kan vara skilja sig väldigt mycket i omfattning.

Ärrkrämer
De bästa ärrkrämerna är ett förslag som första åtgärd. Effekten kan vara förvånansvärt bra men har tyvärr en viss variation vilket innebär att det inte funkar för alla. Bäst resultat fås av ärrkräm på relativt nya akneärr. Dermabrasion, laser samt kemisk peeling funkar väldigt bra för att reducera acneärr. De innan nämnda behandlingarna ger även bra effekt på omfattande ärr från acne och som bonus tar de bort de ojämna utseendet. Sammanfattningsvis kan man säga att färska och mindre omfattande acneärr kan enkelt behandlas med ärrkräm. Mer omfattande eller äldre acneärr kan effektivt åtgärdas med dermabrasion eller kemisk peeling i första hand, och laser är ett alternativ till de förstnämnda. Det är ytterst sällan plastikkirurgi är nödvändigt.

Hudbristningar är ärr
Hudbristningar är en typ av ärrvävnad som sällan är särskilt djup eller omfattar stora områden. Hur de bäst årgärdas beror på om det är nya eller gamla hudbristningar. Nya hudbristningar som antar en lila eller rödaktig nyans kan effektivt åtgärdas med en bra ärrkräm. Tack vare att ärren oftast är små och ytliga är de perfekta att åtgärda med ärrkrämer och resultatet blir oftast mycket bra. Äldre, bleknade hudbristningar syns oftast inte särskilt mycket, men kemisk peeling eller dermabrasion är två effektiva metoder för att reducera synligheten.

Det här inlägget postades i Hud & skönhet och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.