Illaluktande flytningar och slidkatarr

Slidkatarr är ett ord som kan användas för en rad olika sjukdomar och åkommor som kan drabba kvinnors underliv. Baserat på information från en översyn från sidor på internet med information om hälsa och sjukvård som 177.se, doktorn.com, umo.se samt slidkatarr.se är slidkatarr ett ord som syftar till symtom som visar sig som utsöndringar av kroppsvätskor och kan inkludera många sjukdomar och tillstånd. Informationssökningen visar att den kanske vanligaste sjukdomen i den innan nämnda gruppen är bakteriell vaginos.

Vad är vaginos
Bakteriell vaginos är en sjukdomsliknande tillstånd som saknar ett enkelt svensk namn och är ett av de vanligast förekommande besvären i underlivet hos kvinnor. En vanlig uppskattning visar på att en femtedel eller mer av alla kvinnor efter puberteten kommer att någon gång drabbas. Vanliga symtom på bakteriell vaginos är illuktande flytningar som kan anta en grågul eller gråaktig nyans samt viss klåda kring slidöppningen. Även om symtomen är besvärande är åkomman ofarlig och den läker nästan alltid ut sig själv. Det är även tveksamt om bakteriell vaginos kan kallas för en sjukdom, vissa ser den som naturliga variationer i underlivets bakterieflora.

Orsakas av förändringar i bakteriesammansättningen
Orsaken till bakteriell vaginos är huvudsakligen förändringar i slidans bakterieflora. Bakgrunden till tillståndet kan kort förklaras med att underlivet har en bakterieflora som består av många sorters bakterier. Om en sorts bakterie växer snabbt i antal på andra sorters bekostand uppstår det en obalans som ger upphov till symtom bland annat illaluktande flytningar. Den vanligaste obalansen som inträffar är att bakterien Gardenella Vaginalis ökar i antal och tränger undan laktobakterier.

Behandla vaginos
Det går att behandla bakteriell vaginos och besvärliga symtom som illaluktande flytningar på ett flertal sätt. Behandlingarna är effektiva och är med ett fåtal undantag skonsamma mot kroppen. Det finns inga direkta hälsoskäl eller risk för allvarliga komplikationer och behandling sker främst för att bli av med symtomen som klåda eller illaluktande flytningar. Tänk på att även om bakteriell vaginos är ofarligt kan en förändrad bakterieflora i underlivet för med sig oönskade effekter som försämrat skydd mot bakterie eller svampinfektioner. De mest populära behandlingarna mot bakteriell vaginos är antingen surgörande medel eller antibiotika. Surgörande medel har som mål att återställa bakteriefloran med laktobakterier(alternativt kallade mjölksyrabakterier). Surgörande medel finns som gel eller kräm och behandlingen är skonsam. Genom att stimulera återväxten av de naturliga laktobakterierna åtgärdas besvär som illaluktande flytningar på ett skonsamt sätt. En nackdel är att surgörande medel kan fungera sämre på besvärligare fall samt kan under vissa omständigheter ta längre tid. Antibiotika verkar bakteriedödande och åtgärda bakteriell vaginos genom att ta död på bakterierna som orsakar obalansen. Antibiotikakurer är snabbverkande och effektiva även mot besvärligare fall.

Testa receptfritt först

Enligt egen erfarenhet är det en bra ide att alltid börja med surgörande medel eftersom de är skonsammare och har generellt mindre bieffekter än antibiotika. Även om det kan ta lite tid kan surgörande medel ta bort de flesta fall av bakteriell vaginos. Om surgörande medel inte fungerar kan antibiotika som flagyl åtgärda nästan alla problem. För att undvika resistens som gör antibiotika verkningslös bör man inte använda det för ofta och använd inte samma sorts antibiotikum med täta mellanrum.

Det här inlägget postades i Underlivssjukdomar och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.