Problem med ringar och påsar under ögonen?

Mörka ringar under ögonen är ett problem som väldigt många lider av och kan upplevas som ett stort problem. De mörklila eller mörka skuggor som finns under ögonen är en kosmetiskt åkomma som ofta gör att man ser trött, blek eller ohälsosam ut. Det kan även innebära att man ser äldre ut.

Det finns många olika orsaker till att mörka ringar och påsar under ögonen utvecklas. Huvudorsaken till att mörka ringar under ögonen syns är att de blodkärl som kallas kapillärer som har en mörkblå-mörklila färg som finns runt ögonen syns igenom den tunna huden runt ögonen.

En del av dem är ärftliga och en del är orsakade av livsstil och kost. De ärftliga orsakerna spelar en mycket stor roll i om mörka ringar under ögonen utvecklas eller inte. Vanliga ärftliga faktorer är benstruktur som gör att håligheten runt ögonen är större eller att man har större kapillärer som innebär att den blåa färgen syns tydligare genom den tunna huden under ögonen. Personer med väldigt lite pigment i huden syns kapillärerna tydligare. Sömnproblem kan ge blekare hud och kapillärerna som har mörk blå färg syns då extra tydligt. Åldrande är en starkt bidragande orsak att få mörka ringar under ögonen, det är viktigt att ta hand om huden med krämer och undvika överdriven exponering för sol. Allergier och sjukdomar som orsakar täppt näsa ger upphov till utvidgade kapillärer runt ögonen som då syns extra tydligt. Rökning och snus innehåller nikotin som påverkar kroppens cirkulation negativt. Detta kan synas genom att huden kan få en lätt gråaktig ton. Kapillärerna är även de första blodkärl som påverkas av försämrad blodcirkulation. Syrefattigt blod som är kvar längre i kapillärerna och en gråaktig nyans på huden ökar utvecklingen av mörka ringar under ögonen. Kosten kan påverka både huden och blodcirkulationen på negativa sätt. Dålig kost kan effekter som gör att huden blir blekare eller försämrar blodcirkulationen, båda dessa faktorer bidrar starkt till att mörka ringar under ögonen bildas eller syns extra mycket. Motion och frisk luft minskar mörka ringar under ögonen, motion ökar blodcirkulationen och sol ger huden en fin hudton.
Dessa två faktorer fungerar förebyggande och de mörka ringarna syns mindre.

Det här inlägget postades i Hud & skönhet och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.