Hur vet man vad det är som kliar där nere?

Det är både obehagligt och stressande när det kliar i underlivet och könsorganen. Dessutom är det så att det kan finnas många anledningar till varför man får klådan, och det är inte alltid så lätt att vara helt säker på varför.

Det finns en mängd information på internet som beskriver åkommor och besvär som ger upphov till klåda. En mycket bra källa med information om svamp i underlivet och andra besvär är denna sidan. Andra sidor som innehåller mer bred information är webbplatser som 177 eller vårdguiden.

Därför kliar det
Ett par vanliga anledningar till att det är irriterat och kliar i underlivet är svampinfektioner, irriterade slemhinnor, bakteriella orsaker samt allergier. Andra hyfsat vanliga skäl är infektioner eller besvär med urinvägar samt könssjukdomar. För kvinnor kan även vestibulit vara orsaken, men det är relativt ovanligt och är förknippat med ett antal andra symtom som förekommer samtidigt.

När det kliar där nere förekommer ofta i samband med andra symtom, och genom att observera dessa kan ta reda på orsaken och hitta rätt behandling.

Bakteriella orsaker är en av de vanligaste orsakerna till irritation och klåda. När underlivets bakterieflora rubbas eller ändras kan klåda vara ett av symtomen. Det tydligaste tecknet på bakteriella orsaker är illaluktande flytningar vars lukt kan påminna om rutten fisk. Lukten märks mest i samband med menstruation. Flytningarna kan bli tunna och anta en grå eller gul nyans. Tillståndet är lätt att behandla och ger nästan aldrig några allvarliga konsekvenser.

Klåda och irriterad hud är ett vanligt symtom på svampinfektioner. Andra symtom som ofta observeras är vitaktiga flytningar som kan anta en gryning konsistens. Svullnad och rodnad är förkommer ofta. Svampinfektioner är ofarliga och är lätt att behandla.

Sveda och klåda kan även vara tecken på torra och irriterade slemhinnor. Flytningar påverkas väldigt sällan. Rodnad på huden eller lätt svullnad förekommer relativt ofta. Det är inte särskilt svårt att åtgärda besvär av denna typ, det finns många effektiva medel mot torra slemshinnor.

Allergier och överkänslighet kan märkas i form av att det kliar eller svider i underlivet som är väldigt känsligt. Förutom klåda är rodnad eller svullnad vanliga symtom på allergiska reaktioner. I många fall orsakas reaktionerna av hygienprodukter, parfymer, kemikalier samt vissa material. Förändringar i flytningar är extremt sällsynta i samband med allergier eller överkänslighet.

Sexuellt överförbara sjukdomar kan ge upphov till att det kliar eller svider i underlivet. Kondylom, könsherpes och klamydia är tre vanliga könssjukdomar som kan ge klåda i underlivet. Sexuellt överförbara sjukdomar är dock lömska och det kan variera mycket hur tydliga symtomen visas. De kan visas mycket tydligt eller vara mycket svårtolkade.

Klamydia ger inte alltid tydliga symtom och de kan vara likartade med tecken på bakteriella obalanser eller infektioner. Förutom lätt sveda och klåda kring könsorgan kan flytningarna bli rikligare och börja lukta illa. Det förekommer ofta en viss smärta vid urinering.

Kondylom och könsherpes visar ofta tydligare symtom än klamydia, men de visas sällan. Det är vanligt att ha könsherpes eller kondylom utan att märka att man är smittad. Kondylom visas som vårtlikande utväxter och lätt klåda är inte ovanligt. Sjukdomen är inte farlig och försvinner oftast av sig själv på runt 2-4 år utan behandling. Tecken på könsherpes visar sig som röd och irriterad hud samt små vätskefyllda blåsor runt könsorgan, inre delarna av låret samt runt analen. Huden på drabbade områden svider och kliar ofta.

Det här inlägget postades i Hälsa/medicin. Bokmärk permalänken.