Hudbristningar i tonåren

I puberteten genomgår kroppen sin största fysilogiska förändring under hela sin livstid. När tillväxten är som störst kan man växa ett par centimeter i månaden som säkert många noterat. Särskilt tjejer i tonåren har tendenser att få bristningar på rumpa, bröst och mage.Dessa uppstår ofta även på personer som inte är det minsta överviktiga utan det är helt enkelt huden som inte hinner växa i samma takt som vävnaden under.

Tre saker är viktiga att komma ihåg när det gäller hudbristningar i tonåren:

  • Bristningar som uppstår i tonåren försvinner snabbare än de som uppstår i vuxen ålder. Tendensen är även att de knappt syns efter 20-25 årsåldern. Berätta för din tonåring så att de slipper deppa i onödan.
  • Man kan hjälpa huden på de utsatta områdena med oljebaserade fuktkrämer som smörjs in dagligen. Detta förhidrar nya bristningar att uppstå i viss mån.
  • Är hudbristningarna stora och rödlila kan man använda salvor (finns på apoteket) som påskyndar och lindrar läkningsprocessen i huden.

Hemkurer mot hudbristningar

Det går rykten bland tonårstjejer att man kan använda både det ena och andra för att ta bort bristningar. Tex tandkräm, hemorojdsalvor och laserpennor har i vissa kretsar uppfattats som potenta hemkurer mot bristningar. Tonårstjejer kan vara desperata och olyckliga över dessa ärr som uppstår på viktiga delar på kroppen. Det gäller att prata med dem och få dem att förstå att bristningarna går bort och att de får ha lite tålamod.

Ärftlighet att utveckla bristningar
Detta stämmer till stor del. Alla människor kan få bristningar men huden är olika elastisk på olika individer. Dessutom är det lite skillnad på hur olika hudtyper utvecklar ärrvävnad. Vissa personers ärr syns helt enkelt mindre pga av ett fördelaktigt sätt att bilda ärrvävnad. Andra personer kan ha motsatt egenskap med sin hud. Det är viktigt att komma ihåg att dessa egenskaper är enbart kosmetiska.

Det här inlägget postades i Hud & skönhet och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *