Vanliga missuppfattningar om dagen efter piller

När man har slarvat med skyddet och riskerar en oönskad graviditet tänker de flesta på dagen efter piller. Det är oftast det enda alternativet om du vill förhindra att bli gravid och är generellt väldigt effektivt.

Många har dock ett par missuppfattningar kring hur dagen efter piller fungerar samt hur effektiva de är. För att ta reda lite mer på hur aktuta p-piller fungerar, effektivitet samt eventuella risker är lite grävande på nätet på sin plats. Breda sidor som UMO, 177,rfsu kompletterat med information från mer specialiserade sidor som dagenefterpiller.org samt tillverkares hemsidor ger en bra uppfattning.

En missuppfattning som fortfarande finns är att dagen efter piller alltid fungerar. De piller som finns på dagens marknad är väldigt bra, om de tas inom 24 timmar efter samlag kan de förhindra upp till 95% av alla graviditeter.
Det finns dock några saker man måste tänka på. Dagen efter piller förhindrar en graviditet, men kan inte avsluta graviditet om du blivit befruktad.

Det innebär att om du haft ett oskyddat samlag i nära anknytning till ägglossningen kan du bli gravid, och även om du tar ett akut P-piller inom 24 timmar kommer det inte hjälpa.

Alla kan inte använda samma piller. Receptfria dagen efter piller har verka i upp till tre dagar, men om du väger över 75 kilo fungerar denna sort inte särskilt bra. Den receptbelagda varianten fungerar i upp till fem dagar och fungerar bättre för kvinnor som väger över 75 kilo.

Dagen efter piller är säkra att använda och det finns inga bevis på att användning skulle påverka chansen att få barn senare. Akuta p-piller fungerar enligt en liknande princip som vanliga p-piller, dvs att de påverkar ägglossningen med hjälp av hormoner. Det är väldigt sällsynt att kroppen drabbas av några påtagliga allvarliga konsekvenser. Biverkningar är inte vanliga och är i regel milda.

Eftersom dagen efter piller är hormonbaserade kan det skilja mycket hur varje kvinna reagerar. En del är väldigt känsliga för hormoner och får mycket biverkningar. Andra får inga eller väldigt milda biverkningar. De flesta upplever sällan några besvär.

Det här inlägget postades i Hälsa/medicin. Bokmärk permalänken.