Har du Vita pigmentfläckar?

En del personer få vita fläckar på huden, oftast är de inte större än 5mm i diameter. Detta är pigmentfläckar som beror på s.k hypopigmentering. Det innbär att dina hudceller på just det vita området inte producerar melanin som ger din hud pigment.

Vad beror pigmentförändringar på
Bruna pigmentfläckar beror på att huden producerar för mycket melanin/pigmentering på området för födelsemärket eller leverfläcken. Vita pigmentfläckar är alltså raka
motsatsen. Varför hudcellerna inte producerar melanin vet man inte exakt. Det finns i kroppen många celler och varför de inte alltid fungerar som de ska finns det många anledningar till.

Normalt med hudfläckar
Alla som har hud drabbas av variationer i hudcellernas förmåga att producera melanin.
Nästan alla pigmentförändringar är ofarliga men man bör hålla koll på utåtväxande, kliande pigmentförändringar som växer. Dessa kan bära på cellförändringar som kan orsaka cancer, därför är det viktigt att låta en läkare undersöka dig om du är fundersam.

Vita hudfläckar kan orsakas av svamp
Samma svamp som tros orsaka mjäll; Malassezi svampen kan även orsaka pigmentfläckar.
Svampen finns alltid på huden men den kan i bland orsaka vita huldfläckar där den påverkat hudcellerna malaninproduktion. Orsaken varför vissa drabbas när alla bär på
svampen är osäker. På samma sätt vet man inte heller varför bara en del individer bildar
mjälleksem pga Malassezi svampen.

Schampo kan vara lösningen
Om du vill ta reda på om dina vita pigmentfläckar beror på Malassezi svampen kan du
prova mjällschampot Fungoral (finns på apoteket). Stryk ut koncentrerat schampo på fläckarna och tillsätt endast lite vatten. Låt lösningen torka in ca 5 min och skölj sedan bort. Upprepa denna behandling dagligen i ca 2-3 månader. Även om du får bort svampen tar det lång tid för huden att ersätta pigmentcellerna.

Det här inlägget postades i Hud & skönhet och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.