Kondylom – en jobbig hudinfektion

Alla sorters könsvårtor behöver inte avlägsnas, inte om dom inte orsakar besvär iform av smärta eller påverkar dina kroppsliga funktioner, tex urinering eller sexuellt umgänge. I många fall kan det vara bättre att bara låta vårtan vara. Enligt uppgift ska ca 30% av vårtorna försvinna på egen hand enbart några månader från det att de först uppstått. Om dina könsvårtor påverka ditt liv negativt, kanske fastnat i blixtlåset på byxorna och blivit infekterade kanske det är hög tid att uppsöka en läkare för rådgivning.

Medicinska behandlingar mot kondylom
Det finns en rad behandlingar mot vårtinfektioner på tex händer och fötter. De flesta av dessa är receptfria och går att köpa i vanliga affärer. Dessa vårtmedel bör absolut inte användas mot HPV som orsakar könsvårtor. Huden kring könsorganen och i underlivet är generellt känsligare och starka vårtmedel kan orsaka brännande utslag samt obehag. Bäst är att uppsöka en läkare och låta doktorn avgöra vilken medicin som behövs och om kirurgi är nödvändigt. Vissa receptbelagda läkemedel mot kondylom innehåller en verksam substans kallad imiquimod; en sorts giftbehandling med en for av syra (trichloroacetic) som bokstavligen bränner sönder vårtstrukturen. När du använder denna typ av
medicin är det viktigt att du inte kladdar runt med salvan och tvättar händerna efter applicering!

Vissa läkemedel mot könsvårtor är ett dåligt alternativ för personer med vissa hälsobesvär, tex eksem. Gravida och ammande bör även undvika en del av dessa läkemedel. Men om du kan använda kondylomläkemedel bör du inte få dessa i ögonen eller i munnen, då kan du få allvarliga följder!

Kirurgiska alternativ
Beroende på var och hur dina könsvårtor är placerade kan du behöva överväga att ta hjälp av kirurgi. Ofta är ingreppen väldigt enkla och utförs med vanlig lokalbedövning och på läkarens mottagning. I vissa fall kan vårtstrukturerna sitta inuti urinöpningen eller i ändtarmen och orsaka stora besvär. Dessa vårtor kan behöva avlägsnas med hjälp av kirugi i en riktig operationssal och under narkos.

Den vanligaste metoden för att avlägsna kondylom är kirurgi där man frysskadar strukturen, såkallad kryoterapi. Läkaren penslar vårtan med flytande nitrogen. En sårskorpa bildas och när denna faller av bör behandlad vårtvävnad ha dött.

Det här inlägget postades i Hälsa/medicin. Bokmärk permalänken.