Skinnjackor mode igen!

Skinnjackan

Ett otroligt snyggt plagg som aldrig går ur tiden. Skinnjackan är ofta återkommande i filmer det är jackan som utstrålar rebell, en person som går sin egen väg. Och det bästa man är snygg på samma gång. Men skinjackan handlar som tur är inte bara om attityd. Det finns mer casual stuk på skinnjackor som funkar i mer vardagliga sammanhang. Varför vill man egentligen ha en skinnjacka? Jo den blir bara snyggare med tiden, den är slitstarkt, smidig och tack vare sin långa hållbarhet prisvärd. Sköter man om sin jacka tvättar och oljar in den kan den hålla en livstid. Skinnjackan finns i otaliga former som rock till midje höga jackor.

Var köper man en skinnjacka.

Man kan stöta på skinnjackor i vanliga klädaffärer. Men utbudet är oftast begränsat efter säsong och mode.
Bäst är att gå till en klädaffär inriktad på just skinnjackor. Du finner ett stort utbud och personal som kan ge dig proffesionel rådgivning och sevice.
Är du ute efter vintage stuk på dina jackor är secondhand ett annat väldigt bra alternativ. Där du kan hitta fina skinnjackor till ett billigare pris ofta i lite äldre klassisk design. Du finner nästan alltid ett gäng jackor i butiken men utbudet varierar. När det kommer till secondhand butiker är det bästa att spana under en längre tid, tills du funnit vad du letar efter än att förvänta dig att finna drömjackan på första försöket.

Vad kostar en skinnjacka?

Skinnjackor är inte det billigaste plagget att inhandla men i och med att den håller så länge är det mer utav en investering.
Därför kan det vara smart att köpa en jacka som kommer att hålla under längre tid utseende- mässigt då modet skiftar snabbt.

Vilket skinn är bäst/snyggast?

Man brukar säga att garvningen eller förädlingen utav skinnet har större inverkan på kvaliteten, än från vilket djur det kommer från.
Tror att priset och ditt intryck utav skinnet är vägledande i kvalitetsbedömningen. Hittar du en ny skinnjacka till en tredjedel utav priset på liknande jacka i en annan affär kan det vara värt att dra öronen åt sig. En annan aspekt är vilket som du finner snyggast. Alla skinnsorter är fina eller bättre inom sina områden.

Två vanliga skinnsorterna i en skinnjacka

Nappa innebär att man använt den sidan av skinnet som är utsidan på huden. nappans styrka är att den är slitstark.

mocka där använder man insidan av huden istället och slippar upp den så att man får den yta man önskar. Nackdel med mocka är att det är svår att rengöra därför måste man vara lite försiktig med jackan

Vad är garvning?

Lite kortfattat så innebär garvning att man bearbetar en hud mekaniskt och med garvsyror. Så att man bibehåller slitstyrkan och smidigheten och förmågan att släppa igenom fukt. skulle man inte göra det skulle snart lädret att härskna o ruttna, vilket inte är så trevligt att bära runt på

 

Skinnjackor har funnits mycket länge, från stenåldern tills idag. De har egentligen alltid varit mer eller mindre varit på modet, och de har ofta kopplats till ”coola” rebelliska individer och ungdomskulturer.

Skinnjackornas guldåder

Man kan säga att 70-talet var ju skinnjackornas guldålder. I stort sett i alla gamla kultfilmer och kultserier från denna tid bar de flesta huvudfigurerna någon form av skinnjacka, samt många av de klassika rock och soulstjärnorna.  De finns i extremt många varianter, passformer och längder, och ser ofta helt olika ut i olika subkulturer.

När man tänker på skinnjackor tänker man ofta på hårdrockare med skinnjackor med nitar,  eller poppare med korta och ganska tajta skinnjackor i olika färger. De senaste åren har dock tygjackor och dunjackor varit lite hetare, men det håller på att ändras. Om man kollar i modetidningar och hur folk klär sig på stan märker man att skinnjackan har kommit starkt tillbaka, och den verkar vara lika vanlig för män och kvinnor!

Handla din skinnjacka seconhand

De skinnjackor som är heta idag är ofta inspirerade av 70-talets skinnjackor. Dagens skinnjackor brukar ha en  ganska tajt passform och en ganska ”ren” design, och går ofta inte längre ner än till midjan. Priserna varierar mycket, men för dryga tusenlappen kan man ofta få en snygg och högkvalitativ skinnjacka på de flesta klädaffärer. Det går även att hitta en bra skinnjacka under tusenlappen, men då måste man kolla kvaliteten noggrant. Ifall man har gott om tid kan man även hitta riktiga fynd på second hand butiker. Vintage plagg är i allmänhet väldigt inne och vintage skinnjackor är i synnerhet väldigt inne. Dessa kan vara väldigt dyra på butiker för vintage plagg, har man tid och ork är det värt att leta på second hand butiker efter vintage skinjackor.

 

Det här inlägget postades i Kläder & sånt och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.