Nagelsvamp – symtom och behandling

 

Nagelsvamp är förmodligen det mest utbredda problemet som drabbar naglarna. Det finns andra sjukdomar som kan ge upphov till enstaka liknande symtom.

Symtom på nagelsvamp är synliga och sällan svåra att observera. Svampangrepp drabbar tånaglar oftare än fingernaglar eftersom tånaglar växer långsammare. Symtomen på nagelsvamp visar sig inte alltid tydligt utan smyger sig på i början för med tiden utvecklas. Ibland kan det vara nödvändigt att uppsöka läkare för diagnos ifall man är osäker på symtomen. 

De första symtomen är att naglarna börjar missfärgas från kanterna. Färgskiftningen rör sig inåt och kan vara allt från grå, gulaktiga eller vitgrå. Ett annat typiskt symtom på nagelsvamp är att nageln förtjockas. Nageln lyfts upp från nagelbädden och det ytan förändras. Texturen kan ändras som att porer kan bli synliga på nagelns yta. I och med att svampangreppet fortsätter blir även nageln porös och känslig. Denna process börjar från kanterna och rör sig inåt. Efter ett tag är naglarna så spröda att bitar av dem bryts bort av sig själv.

Symtom på nagelsvamp kan även visa sig huden runt naglarna och på nagelbanden. Den omgivande huden kan bli inflammerad och man kan uppleva en viss smärta runt eller under naglarna. Vita eller gula fläckar kan uppträda på nagelbanden och huden närmast nageln kan börja fjälla.

Det här inlägget postades i Hälsa/medicin och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.